Osoby samostatně výdělečně činné v důchodovém a nemocenském pojištění - Ševčíková, Martina, 1979- (2008)
Má rigorózní práce se zabývá problematikou osob samostatně výdělečně činných v důchodovém a nemocenském pojištění. V této práci nejdříve nastiňuji vývoj právní úpravy upravující důchodové a nemocenské pojištění od jejich počátků do současnosti, dále se zabývám osobami samostatně výdělečně činnými v důchodovém a nemocenském pojištění, a to jak obecně, teoreticky, tak i v praxi, s důrazem zejména na důchodové pojištění. V práci uvádím příklady sociálních systémů v Evropské unii a naznačuji i změny sociálního systému v rámci momentálně diskutované reformy veřejných financí.