Úvěrový podvod - Karasová, Daniela (2008)
Trestný čin úvěrový podvod podle § 250b byl do trestního zákona zařazen novelou provedenou zákonem č.253/1997 Sb., který nabyl účinnosti dnem 1. ledna 1998. Šlo o reakci na tzv. tunelování bank z 1. poloviny 20. století, které sice bylo trestné podle stávající úpravy obecného trestného činu podvod podle § 250 tr. zákona, ale zpravidla se nedokázalo. Zákonodárce konstruoval tento trestný čin jako tzv. abstraktní ohrožovací delikt, když ani u jedné ze dvou základních skutkových podstat upravených v odstavci 1. a 2. nevyžaduje způsobení škody. Z hlediska zavinění jde o úmyslný trestný čin, jehož objektem je zájem na ochraně sjednávání úvěrových smluv, poskytování subvencí a dotací, včetně jejich účelového určení, tedy ochrana cizího majetku. V základních skutkových podstatách jsou použity pojmy úvěrová smlouva, úvěr, subvence a dotace, úvěrová smlouva je upravena v § 497 až 507 obchodního zákoníku. Pro trestní odpovědnost podle § 250b odst.2 tr. zákona má rozhodující význam účel uvěru, subvenc