Hledání předobjevových pozic transneptunických těles s použitím archivu teleskopu KLENOT - Tichý, Miloš; Pittich, Eduard, 1940-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2009)
Objevování a určování dráhových elementů transneptunických těles patří mezi významné součásti poznávání sluneční soustavy. Hledání předobjevových pozorování slouží k zpřesnění drah těchto vzdálených objektů sluneční soustavy. Část nově objevovaných těles Kuiperova pásu je jasnější než m = 22 V. Tato tělesa jsou vhodná pro nalezení předobjevových pozorování v archivu Projektu KLENOT Observatoře Kleť. Zorné pole jednotlivých snímků v archivu teleskopu KLENOT není velké (33 x 33 úhlových minut). Tento archiv nebyl doposud pro hledání předobjevových snímků transneptunických těles použit. V práci jsou představeny jak metody použité pro předobjevové hledání TNOs, tak i systém archivu projektu KLENOT. Jsou zde prezentovány první zajímavé výsledky tohoto projektu, zejména nalezení předobjevových snímků obřího transneptunického tělesa 2005 FY9 a změření jeho přesných astrometrických pozic, které výsledně vedly k značnému zpřesnění jeho dráhových elementů.
Discovery and orbital determination of Trans-Neptunian objects (TNOs) is one of the most important part of the Solar System inventory. To locate such images results in the acquisition of new orbital elements which allows to perform more accurate studies of the dynamical evolution of Kuiper Belt. Several tens of newly discovered Trans-Neptunian Objects are brighter than magnitude m=22 V. Although the field of view of the KLENOT images is not so large (33 x 33 arcminutes), this archive was not used for data mining of Trans-Neptunian Objects up to now. We present here the system of the KLENOT Archive and methods used for this precovery survey. The first successful attempt of this precovery survey was precovery of the big and bright TNO 2005 FY9, its astrometric measurements and finally using for more accurate orbit determination.
Vedoucí práce: Eduard Pittich.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: sluneční soustava; solar system; diplomové práce