Hledání předobjevových pozic transneptunických těles s použitím archivu teleskopu KLENOT - Tichý, Miloš (2009)
Objevování a určování dráhových elementů transneptunických těles patří mezi významné součásti poznávání sluneční soustavy. Hledání předobjevových pozorování slouží k zpřesnění drah těchto vzdálených objektů sluneční soustavy. Část nově objevovaných těles Kuiperova pásu je jasnější než m = 22 V. Tato tělesa jsou vhodná pro nalezení předobjevových pozorování v archivu Projektu KLENOT Observatoře Kleť. Zorné pole jednotlivých snímků v archivu teleskopu KLENOT není velké (33 x 33 úhlových minut). Tento archiv nebyl doposud pro hledání předobjevových snímků transneptunických těles použit. V práci jsou představeny jak metody použité pro předobjevové hledání TNOs, tak i systém archivu projektu KLENOT. Jsou zde prezentovány první zajímavé výsledky tohoto projektu, zejména nalezení předobjevových snímků obřího transneptunického tělesa 2005 FY9 a změření jeho přesných astrometrických pozic, které výsledně vedly k značnému zpřesnění jeho dráhových elementů.