Experimenty s infračerveným a ultrafialovým zářením - Strumienský, Jiří (2009)
V práci jsou popsány experimenty s infračerveným a ultrafialovým zářením, které je možné realizovat na střední škole. Pozornost je věnována zdrojům záření a jejich spektrálnímu složení, detektorům, filtrům, možnostem získání těchto pomůcek a případné náhrady běžně dostupnými prostředky a materiály. U jednotlivých experimentů je popsáno jejich provedení, potřebné pomůcky a vysvětlení. Přílohou práce je zdroj záření s různobarevnými svítivými diodami (LED) použitelný k některým experimentům.