Využití RNA-interference v genové terapii - Mašek, Josef; Turánek, Jaroslav, 1958-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Práce se v první části věnuje jednotlivým přístupům, možnostem a novým trendům v humánní genové terapii, výhodám a nevýhodám oproti klasické terapii. Jsou zmíněny jak konkrétní postupy, tak příklady praktického využití u vybraných onemocnění. V další části se práce zaměří na mechanismus RNA interference. Dále jsou uvedeny příklady léčby pomocí RNAi vybraných onemocnění. Zvláštní pozornost je věnována si RNA. Ve třetí části budou zmíněny in vitro/in vivo transfekční systémy založené na kationických lipidech, polymerech a mikrobublinách.
The first part of this work contains several aproaches and new trends in human gene therapy, its advantages and disadvantages compared to conventional therapy. The mechanism of RNA interference is summarized in the second part of the work. The strategy of usage of RNA interference in human diseases treatment is mentioned. Special attention is paid to siRNA. In vivo/in vitro transfection systems based on cationic lipids, polymers and microbubbles are mentioned in the last part of this work.
Vedoucí práce: Jaroslav Turánek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: genetika člověka; genetika; genomové lékařství; genom; genová terapie; gene therapy; genetics; genome; human genetics; bakalářské práce; bachelor's theses