Vliv imunizace na lipidovou peroxidaci u myší - Kramná, Lenka, 1986- (2009)
Reaktivní metabolity kyslíku (ROS) a dusíku (RNS) jsou důležitým činitelem ve fyziologii organismu. Vznikají při přenosu elektronu v mitochondriích, jako obranné mechanismy v imunitních buňkách a figurují také v celé řadě signálních drah. Svou reaktivitou však představují nebezpečí i pro vlastní tkáně, k jejichž poškození v určité míře dochází během celého života. V našem pokusu jsme stanovovali míru oxidačního poškození tkání po imunizaci inaktivovaným antigenem z Borrelia afzelii měřením koncentrace malondialdehydu (MDA) ve tkáni jater a sleziny. Kromě míry oxidačního poškození byly u uvedených orgánů sledovány také změny hmotnosti. Sledován byl také vliv CpG-ODN (syntetický analog bakteriální DNA) použitým v imunizační dávce jako adjuvans. Pro pokus byly použity samice myší kmene BALB/c, ze kterých bylo sestaveno 8 skupin po 8 jedincích. 1. skupině byl podáván fyziologický roztok a sloužila jako kontrola. Skupinám 2.-4. byl podáván celobuněčný antigen Borrelia afzelii v dávkách.