Fyziologie zavíječe voskového Galleria mellonella - Salášková, Vendula (2008)
Svoji diplomovou práci jsem rozdělila do dvou částí: první část popisuje obecné informace o zavíječi voskovém, druhá část je experimentální. Zavíječ voskový je motýl patřící do čeledi Pyralidae a jeho přirozeným prostředím jsou včelí úly. Je to jeden z mnoha oblíbených modelových organismů mezi fyziology, imunology a parazitology hmyzu. Výhody G. mellonella jsou rychlý životní cyklus, velké larvy pro izolaci hemolymfy k dalším experimentům a snadný chov na umělé dietě. Životní cyklus zavíječe voskového trvá okolo jednoho měsíce. Prvním stadiem je vajíčko, druhým larva (housenka), třetím kukla a posledním stadiem je dospělý jedinec. Stadium larvy je rozděleno do sedmi instarů. Cílem mého výzkumu bylo porovnat vývoj zavíječe voskového na jeho přirozené potravě (včelí plásty) a na sedmi umělých dietách. Umělé diety se skládají z kukuřičného šrotu, pšeničné mouky, pšeničného šrotu, sušeného mléka, sušených kvasnic, včelího medu, glycerinu a včelího vosku. Diety se liší v přítomnos.