Kult osobnosti a jeho právní důsledky - Růžička, Přemysl (2008)
Historie není mrtvou vědou a správná analýza minulých událostí umožňuje lépe pochopit současnou situaci a pro budoucnost možnost vyvarovat se chyb.Je velice znepokojivé, že se totalitní režimy přes neskrývaný zločinný charakter opírají o podporu mas. Proto nás nepřekvapuje, že mnozí vědci (vysvětlující tento jev jako výsledek propagandy a politiky cílevědomé deformace myšlení) a politici (kteří jej prostě popírají, jak mnohokrát učinil např. Adenauer) tuto skutečnost často nepřipouštějí.