Numerický výpočet vlastních čísel pro speciální matice - Tylšarová, Soňa; Tajovský, Martin; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2008)
Obsahem této bakalářské práce je numerický výpočet vlastních čísel pro speciální matice. V první kapitole je shrnutí základních pojmů, potřebných k výpočtu. V dalších jsou rozebrány jednotlivé algoritmy pro výpočet vlastních čísel metodou rovinné rotace, Jacobiho metodou, QL algoritmem, Givensovou metodou a Hauseholderovou transformací. Práce je zaměřená hlavně na výpočet vlastních čísel symetrických matic a transformaci symetrických matic do třídiagonálního tvaru.
This bachelors subsection is about Numerical computation of eigenvalues for special matrixes. There is basic definitions and terms notions in the first capitol. In the other capitols there are depict algorithms for computation of eigenvalues as process uniplanar circumvolution, Jakobs´method, QL algorithm, Givens´method and Househoders´transformation. This work is rate on methods for retrieval eigenvalue symmetrical matrix and transformation symmetrical matrix to three diagonals figure.
Vedoucí práce: Martin Tajovský.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: lineární algebra; numerické metody algebry; numerické metody; teorie matic; linear algebra; matrix theory; numerical methods; bakalářské práce; bachelor's theses