Mineralogie a geneze sulfidických Pb-Zn-(Ag, Cu) mineralizací a zrudnělých mramorů na uranovém ložisku Rožná - Laudátová, Hana (2008)
Mineralogie a geneze sulfidických Pb−Zn−(Ag, Cu) mineralizací a zrudnělých mramorů na uranovém ložisku Rožná Uranové ložisko Rožná leží cca 50 km severozápadně od Brna v komplexu metamorfovaných hornin označovaných za součást raabské subjednotky náležející k gföhlské jednotce moldanubika (Kříbek & Hájek 2005). Pb-Zn-(Ag, Cu) mineralizace zde byly rozpoznány ve třech různých genetických typech, které byly podrobně charakterizovány na základě makroskopického a mikroskopického pozorování, WDX analýz, izotopových analýz S, katodoluminiscenčního studia atd. · stratidependentní, rozptýlená sulfidická mineralizace pyrhotin ± sfalerit (s vysokým obsahem Mn ≤ 14,61 hm. %) ± galenit ± pyrit ± markazit Extrémně vysoké a kladné hodnoty δ34S svědčí o původu S sulfidů z protolitu hostitelských hornin. Zrudnělé mramory obsahují řadu minerálů se zvýšeným obsahem Mn (např. až 57,62 hm. % MnO v karbonátech, až 1,28 hm. % MnO v hydroxylklinohumitu, až 1,41 hm. % MnO v serpentinu) a Ba-slídy (včetně nov.