Biogeografické hodnocení přírodního parku Třebíčsko - Herzán, Ondřej, 1983- (2009)
Diplomová práce se zabývá hodnocením biogeografických podmínek v přírodním parku Třebíčsko. V první části podává ucelenou geografickou charakteristiku studované oblasti. Hlavním cílem je zhodnocení vegetační složky prostřednictvím srovnání potenciálního a aktuálního stavu geobiocenóz. Další část se věnuje problematice krajinného rázu, tedy fenoménu, kvůli němuž jsou přírodní parky vyhlašovány především. Na základě zjištěných faktů jsou navržena rámcová opatření podporující trvale udržitelný rozvoj území. Práce rovněž počítá s využitím tématu v pedagogické praxi formou terénní exkurze.