Vývoj prostoru Brno-Vídeň - Matýšková, Kateřina (2009)
Tato diplomová práce zkoumá vývoj vztahů mezi městy Brnem a Vídní a to jak z pohledu historie, tak především z pohledu současnosti. Vývoj vztahů Brna a Vídně do roku 1989 je zkoumán z pohledu vztahů a vazeb politických, ekonomických, kulturních, resp. dopravních. V předkládané práci je použit Reillyho model, pomocí kterého je vymezena sféra vlivu Brna a Vídně v daném časovém období. Hlavní důraz předkládané práce je kladen na novodobý vývoj vztahů mezi Brnem a Vídní, resp. v období po roce 1989. Jedná se o zkoumání koexistence Brna a Vídně ve středoevropském prostoru, o porovnání rozvojových politik obou měst a práce je především pokusem o zachycení současného ekonomického a kulturního prostoru Brna a Vídně (především jde o zkoumání vzájemných vazeb). Závěrečná část je zaměřena na zhodnocení pozice Brna a Vídně v širším kontextu evropského urbánního systému.