Studium antropogenních toků CO2 v Císařské jeskyni (Moravský kras) - Horníček, Roman (2009)
Cílem práce bylo odhadnout rozsah ovlivnění jeskynního systému antropogenním CO2. Zásady práce: (1) monitoring CO2 v modelovém prostředí Císařské jeskyni v závislosti na počtu osob, délce pobytu a vnějších podmínkách (2) odhad podílu antropogenního a přirozeného příspěvku CO2 (3) posouzení environmentálních aspektů antropogenního vlivu.