Mineralogie speleotém z podzemních betonových konstrukcí tramvajové štoly pod Špilberkem - Kučerová, Anna (2009)
Práce je zaměřena na studium speleotém z plánované tramvajové štoly ražené v 70. letech minulého století v horninách brněnského masivu pod hradem Špilberk. Cílem této práce je podrobné srovnání charakteru speleotém z tramvajové štoly se speleotémami z technických staveb (PVE Dlouhé Stráně) a přírodními speleotémami tvořícími součást jeskynního prostředí (Moravský kras). Výsledky práce prokázaly, že speleotémy z tramvajové štoly jsou morfologicky podobné, jak přírodním brčkům, tak brčkům pocházejícím z umělých betonových konstrukcí PVE Dlouhé Stráně. Nejnápadnějším znakem, jímž se přírodní brčka a brčka současných technických staveb odlišují, je jejich nápadný kostrovitý růst. K zajímavým poznatkům patří i počínající tvorba brček bezprostředně na horninách brněnského masivu.