Mg jako indikátor reakčně-transportních cest v krasovém systému - Navrátilová, Šárka (2009)
V průběhu rozpouštění vápenců se do roztoku uvolňují prvky Mg a Ca. Ale na následném růstu jeskynních sintrů se Mg podílí jen z velmi malé části. Koncentruje se tak v roztoku a snižuje poměr Ca/Mg. Na základě tohoto chování prvků Mg vznikla myšlenka využívat Mg pro zjištění reakcí probíhajících během transportu vodného roztoku z povrchu dolů do jeskyně.