Alterace hornin boskovické brázdy - produkt fosilního hydrotermálního systému? - Kratinová, Lea (2007)
Hlavní náplní této diplomové práce bylo studium alterovaných hornin v jižní části boskovické brázdy v okolí Budkovic. Nejdříve se diplomová práce zaměřila na nalezení nových výchozů vulkanických hornin a později pak na popsání primárního charakteru hornin a stupně jejich alterace. Byla použita celá škála metod od klasické polarizační mikroskopie, elektronové mikrosondy, katodoluminiscence, fluorescence a až po studium fluidních inkluzí. Bylo zjištěno, že žilné horniny v okolí Budkovic, jsou jak makroskopicky, tak mikroskopicky velmi podobné, což ukazuje na společnou genezi. Toto potvrdilo i studium luminiscence, kdy byla zjištěna pouze jedna generace kalcitu ve všech studovaných horninách. Další data přineslo studium fluidních inkluzí, které ukázalo, že termální fluidní roztoky měly přibližně stejnou teplotu, chemické složení a salinitu. Hydrotermální systém je pravděpodobně pozdně variský, lokální, vázaný na alterované magmatické žíly a pravděpodobně měl spojitost s aktivním vulkanism.