Běžně mluvený jazyk nejstarší generace Jindřichova Hradce vybrané hláskoslovné a tvaroslovné jevy - Ireinová, Martina, 1970- (2008)
Městská mluva v Jindřichově Hradci nebyla dosud podrobena hlubším lingvistickým zkoumáním. Soustavné studium městské mluvy iniciované v 60. letech 20. století J. Běličem je stále aktuální a potřebné pro poznání běžně mluvené češtiny; je přínosné zvláště tam, kde zkoumané město leží v takové nářeční oblasti, kde vedle společných znaků nářeční skupiny české můžeme sledovat i výrazné rysy oblastní. Tento aspekt Jindřichův Hradec svou lokalizací v jihozápadočeské nářeční oblasti zcela splňuje. V doktorské práci jsou popsány vybrané hláskoslovné a morfologické jevy vyskytující se v promluvách dvaceti příslušníků nejstarší vrstvy obyvatelstva. Rezultáty byly konfrontovány s výsledky publikovanými z jiných českých měst. Komparace byla provedena i s údaji zachycenými v Pražském mluveném korpusu