Elektron jako téma gymnaziální fyziky - Haut, Jiří (2008)
Předložená práce se zabývá historií objevu elektronu a problematikou výkladu tohoto tématu na středních školách a gymnáziích. Text se postupně zabývá historií vývoje představ o~elektřině od elektřiny třecí až k~objevu elektronu, rozborem výkladu tohoto tématu ve středoškolských učebnicích a demonstračním experimentem zohledňujícím vlastnosti elektronu. Finální část pak uvádí koncepci výkladu pojmu elektron v~rámci středoškolské výuky fyziky. Tento předložený návrh si klade za cíl rozvíjet fyzikální myšlení studentů a jejich schopnost vyvozovat logické závěry z~přednášeného tématu.