Klinická a funkční vyšetření onemocnění žilního systému dolních končetin a jejich korelace - Sellner Švestková, Sabina; Pospíšilová, Alena, 1945-; Masarykova univerzita. Dermatovenerologická klinika, I. (2008)
V souboru 50 pacientů s projevy CVD na obou DKK, kteří v období let 2004-2006 navštívili flebologickou ambulanci, bylo provedeno hodnocení klinického nálezu dle CEAP klasifikace a provedeno vyšetření žilního systému dolních končetin digitální fotopletyzmografií a ultrazvukem. Porovnání výsledků bylo provedeno na 100 dolních končetinách s klinickými projevy C1-C6 dle CEAP. V souboru bylo 18 mužů a 32 žen. Poměr ženy:muži byl 1,8:1. Průměrný věk pacientů v souboru byl 44,68 ± 10,72 roku. Nejčastěji se onemocnění žilního systému objevilo ve skupině pacientů mezi 40-49 rokem věku. Průměrná doba trvání CVD byla u pacientů souboru 8,27 ± 8,72 roku. CEAP klasifikace Třída C: Na základě hodnocení klinického obrazu dle CEAP klasifikace do třídy C1 bylo zařazeno 27 pacientů, do třídy C2 39 pacientů, do třídy C3 a do třídy C4 po 14 pacientech a ve třídě C5,6 bylo 6 pacientů. Třída E: Na základě anamnestických údajů a i dle výsledků ultrazvukového vyšetření byla u pacientů určena etiologie chroni.
In the group of 50 patients with CVD symptoms at both lower limbs, who visited the ambulance of phlebology in the years 2004-2006, a clinical finding evaluation according to CEAP classification was performed and there was carried out the investigation of the lower limbs venous system via digital photoplethysmography and ultrasound detection. Results comparison was performed according to CEAP at 100 lower limbs with clinical symptoms C1-C6. The group consisted of 18 men and 32 women. Women and men ration was 1,8:1. Patients' average age in the group was 44.68 ± 10.72 year. Venous system disease arose in a group of patients between the age of 40 and 49. The average time of CVD duration at groups’ patients was 8.27 ± 8.72 year. CEAP classification Class C: Based on the clinical picture evaluation according to CEAP classification, 27 patients were included in the class C1, 39 patients were included in the class C2, 14 patients into classes C3 and C4 each and 6 patients into classes C5 and.
Vedoucí práce: Alena Pospíšilová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009
Keywords: dolní končetina; duplexní dopplerovská ultrasonografie -- metody; flebografie -- metody; chronická nemoc; žilní insuficience; nemoci cév -- diagnóza; varixy -- diagnóza; Venous Insufficiency; Chronic Disease; Lower Extremity; Phlebography; Ultrasonography, Doppler, Duplex; Varicose Veins; Vascular Diseases; disertace; dissertations