Klinická a funkční vyšetření onemocnění žilního systému dolních končetin a jejich korelace - Sellner Švestková, Sabina (2008)
V souboru 50 pacientů s projevy CVD na obou DKK, kteří v období let 2004-2006 navštívili flebologickou ambulanci, bylo provedeno hodnocení klinického nálezu dle CEAP klasifikace a provedeno vyšetření žilního systému dolních končetin digitální fotopletyzmografií a ultrazvukem. Porovnání výsledků bylo provedeno na 100 dolních končetinách s klinickými projevy C1-C6 dle CEAP. V souboru bylo 18 mužů a 32 žen. Poměr ženy:muži byl 1,8:1. Průměrný věk pacientů v souboru byl 44,68 ± 10,72 roku. Nejčastěji se onemocnění žilního systému objevilo ve skupině pacientů mezi 40-49 rokem věku. Průměrná doba trvání CVD byla u pacientů souboru 8,27 ± 8,72 roku. CEAP klasifikace Třída C: Na základě hodnocení klinického obrazu dle CEAP klasifikace do třídy C1 bylo zařazeno 27 pacientů, do třídy C2 39 pacientů, do třídy C3 a do třídy C4 po 14 pacientech a ve třídě C5,6 bylo 6 pacientů. Třída E: Na základě anamnestických údajů a i dle výsledků ultrazvukového vyšetření byla u pacientů určena etiologie chroni.