Porovnání manuálních a automatických měření vybraných meteorologických prvků v síti stanic ČHMÚ - Gajdušková, Barbora (2009)
Z důvodu automatizace sítě stanic ČHMÚ je od roku 1999 na některých stanicích zaváděno měření srážek automatickým člunkovým srážkoměrem MR3H. Náplní této diplomové práce je na základě statistického porovnání řad srážkových úhrnů standardního (manuálního) srážkoměru METRA a automatického člunkového srážkoměru MR3H na 31 stanicích v síti ČHMÚ a na základě znalostí systematických chyb srážkoměru METRA podle dostupné literatury odhadnout systematické chyby automatického srážkoměru MR3H, jejich přibližnou velikost a příčiny. Dále je cílem práce odhalit případnou souvislost mezi diferencemi úhrnů měřených oběma srážkoměry a nadmořskou výškou. Součástí je i návrh využití tématu „metody měření meteorologických prvků“ v gymnaziálním vzdělávání formou experimentálního měření srážek.