Možnosti dopravního řešení zlínské aglomerace - Navrátilová, Hana (2009)
Vznik a utváření novodobého Zlína a jeho aglomerace ve 20. a 30. letech 20. století je neodmyslitelně spojen s rozvojem podnikání obuvnické firmy Baťa. Situováním výrobních i obytných celků do úzkého údolí řeky Dřevnice došlo ke vzniku celé řady dopravních problémů, s nimiž se Zlín dodnes nevyrovnal. Nevýhodná geografická poloha města podmínila rozvoj lineární dopravní sítě v aglomeraci, jejímž důsledkem jsou zvýšené koncentrace dopravy uvnitř města. Vlivem periferní polohy regionu po rozpadu Československa se Zlín ocitl mimo hlavní dopravní tahy v ČR, což vedlo k vytvoření dalších bariér rozvoje. Cílem diplomové práce je shrnout dosavadní návrhy dopravního řešení pro Zlín a jeho aglomeraci, srovnat je se současným stavem a zhodnotit intenzitu vazeb v aglomeraci pomocí gravitačního modelu.