Historické krajinné struktury - jejich význam a funkce v krajině - Golešová, Tereza; Herber, Vladimír, 1952-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2009)
Diplomová práce se zabývá tématem historických krajinných struktur, které tvoří velice různorodou skupinu krajinných prvků vytvářejících dohromady jednolitý podklad současné krajinné vrstvě. Zachovalost historických krajinných struktur závisí úměrně na míře transparentnosti současné vrstvy. Krajiny s vysokou viditelností těchto struktur vykazují hlubokou historickou, kulturní a krajinnou paměť a zároveň estetickou hodnotu a ekologickou stabilitu. Stěžejním tématem práce je návrh ucelené typologie historických krajinných struktur vesnického typu na našem území a následně jeho aplikace na modelové území v severozápadní části Bystřicka (n. P.). Vzhledem k druhové rozmanitosti historických krajinných struktur a průhlednosti současné krajinné vrstvy se modelové území jeví jako velice vhodné pro aplikaci navržené typologie a následné použití v environmentální výchově obyvatelstva.
This thesis deals with the topic of historic landscape structures, which form a very heterogeneous group of landscape elements together creating one large base layer of the current landscape. Preservation of historic landscape structures depends on the degree of transparency in proportion to the current layer. Landscapes with a high visibility of these structures show a profound historical, cultural and natural memory and aesthetic value and ecological stability. The central theme of work is to design a comprehensive typology of the historic landscape village-type structures on our territory and then its application to model territory in the northwestern part of Bystřicko (n. P.). Due to the diversity of historic structures and landscape transparency current landscape layer is the model seems very appropriate for the application of the proposed typology and the subsequent use in environmental education of the population.
Vedoucí práce: Vladimír Herber.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: environmentální výchova a vzdělávání; krajina -- dějiny; krajinný ráz; kulturní krajina; cultural landscape; environmental education; landscape character; landscape -- history; landscape; Vír I (Česko : vodní nádrž); diplomové práce; master's theses