Motivácia k náboženskej činnosti v budhistickej skupine Diamantová cesta - Gróf, Richard (2008)
Práca sa zaoberá problematikou štruktúry a dynamiky motivácie k náboženskej činnosti v buddhistickej skupine Diamantová cesta. Zahŕňa nielen charakterizáciu podmienok a príčin, ktoré vedú ku konverzii, ale venuje sa aj analýze dostredivých a odstredivých motivačných síl pôsobiacich počas ďalšej kariéry buddhistov. V práci sme identifikovali viacero druhov motívov s rôznymi vlastnosťami a snažili sa určiť ich vzájomné vzťahy a funkciu v celkovom vývoji motivácie. Pri spracovaní údajov sa ukázalo, že dynamiku motivácie významne ovplyvňuje aj to, ako praktikujúci buddhisti vnímajú hodnovernosť samotného učenia dharmy. Tento hodnotiaci proces sme následne zahrnuli do celkovej interpretácie a prepojili s ostatnými identifikovanými faktormi motivácie. Údaje boli získavané pomocou pološtrukturovaného interview 22 buddhistov Diamantovej cesty a vlastných skúsenosti výskumníka, ktorý týmto životným štýlom žil 6 rokov. V metodológii sme sa opierali o kvalitatívnu výskumnú stratégiu. Práca by mal