Není pasťák jako pasťák: Vhled do zkušenosti klientů preventivně výchovného zařízení - Červenka, Karel, 1975- (2009)
Anotace Dizertační práce nabízí vhled do světa klientů školského preventivně výchovného zařízení (střediska výchovné péče) a zprostředkovává tak jejich specifickou zkušenost. Oficiálně jsou klienti střediska charakterizováni jako osoby s „poruchami chování“. V textu práce jsou tito aktéři představeni nejen jako osoby s deviantním statusem („problémový“), nýbrž i jako osoby vystavené stigmatizaci. Teoretickým základem je tradice symbolického interakcionismu a interpretativní sociologie - zejména jde o labeling approach (etiketizační teorii) a Goffmanovu koncepci stigmatizace. Práce je založena na kvalitativním výzkumu. Terénem výzkumu bylo středisko výchovné péče, v němž se autor dlouhodobě pohybuje v roli výchovného profesionála. Při sběru dat bylo využito zejména zúčastněného pozorování, kvalitativních rozhovorů, skupinové diskuze a analýzy dokumentů. Autor nepracoval pouze s výpověďmi aktérů a interpretacemi jejich projevů, ale i s vlastní zkušeností „být při tom“. Participanty výzku.