Flóra a vegetace na lokalitách chráněných a ohrožených druhů rostlin v okolí Moravské Třebové - Sedláček, Vojtěch (2008)
Výsledkem je zmapování a popis 92 současných a 4 čerstvě zaniklých lokalit s výskytem 35 ohrožených a chráněných druhů rostlin. Výskyty na 12 studovaných lokalitách lze považovat za doposud neznámé a nepublikované. Jedná se o výskyt druhů Platanthera bifolia, Cephalanthera damasonium, Gentianopsis ciliata, Leucojum vernum, Arum maculatum a Aquilegia vulgaris a Listera ovata. Populace chráněných a ohrožených rostlin jsou na 11 současných lokalitách ohroženy v důsledku ponechání ladem nebo nevhodného hospodaření zánikem, naopak na třech nedávno zaniklých lokalitách by se v případě vhodných ochranářských opatření mohly populace znovu obnovit. Práce popisuje stav společenstev na lokalitách s výskytem vzácných a chráněných druhů rostlin a stručně navrhuje vhodný způsob managementu potřebný pro jejich další zachování nebo dokonce zlepšení jejich stavu. V současné době jsou na některých lokalitách zánikem ohroženy populace druhů Dactylorhiza majalis, Gentianopsis ciliata, Platanthera bifolia,