Pylová sbírka vybraných pylových typů flóry Altaje - Krajcarová, Lucie, 1986-; Pelánková, Barbora, 1980-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2008)
Práce pojednává o tvorbě referenční sbírky preparátů pylových zrn a spor vybraných druhů flóry Altaje. Sbírka má sloužit jako určovací pomůcka pro vyhodnocování povrchových pylových spekter sbíraných v Altajském pohoří. Altajské pohoří se vyznačuje silně kontinentálním klimatem, neboť se nachází ve středu Euroasijského kontinentu. Toto klima v kombinaci s horským reliéfem umožnilo vznik řadě různorodých biomů. Jsou to zejména tajga a hemiboreální lesy, stepi, vysokohorské louky a tundry. Při expedicích v letech 2005-2006 zde byly nasbírány květy (příp. vypreparované tyčinky květů) typických rostlinných druhů těchto biomů. Květy byly usušeny a dále zpracovávány. Pro účel extrahování pylových zrn se usušené květy nejprve povařili v roztoku hydroxidu draselného (KOH), což vedlo k odstranění květních částí. Následně byla pylová zrna zpracována acetolýzou. Z takto zpracovaného materiálu pak byly vytvořeny trvalé preparáty. Jako fixační médium byla použita glycerin-želatina. Pro zvýraznění p
The thesis deals with preparation of a reference collection of pollen grains and spores of selected plant species of the Altai flora. The reference collection is supposed to serve by determination of pollen content of surface pollen samples collected in the area of interest. Altai Mountains are situated in the central part of the Eurasian continent and therefore is characterized by particularly continental climate. The combination of mountainous topography and long gradient of continentality has given origin to wide variety of biomes, eg taiga, hemiboreal forests, various types of steppe, alpine meadows and shrubby tundra. During the expeditions in 2005-2006 there were collected flowers (or anthers of flowers) of plant species typical of these biomes. Flowers were dried and then subject to laboratory processes. In order to discard the floral substances and extract the pollen grains, the plant material was boiled in the solution of potassium hydroxide and subject to acetolysis. Permanen
Vedoucí práce: Barbora Pelánková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: flóra; pyl; rostliny; flora; plants; pollen; Altaj (pohoří); Altai Mountains; bakalářské práce; bachelor's theses