Pylová sbírka vybraných pylových typů flóry Altaje - Krajcarová, Lucie, 1986- (2008)
Práce pojednává o tvorbě referenční sbírky preparátů pylových zrn a spor vybraných druhů flóry Altaje. Sbírka má sloužit jako určovací pomůcka pro vyhodnocování povrchových pylových spekter sbíraných v Altajském pohoří. Altajské pohoří se vyznačuje silně kontinentálním klimatem, neboť se nachází ve středu Euroasijského kontinentu. Toto klima v kombinaci s horským reliéfem umožnilo vznik řadě různorodých biomů. Jsou to zejména tajga a hemiboreální lesy, stepi, vysokohorské louky a tundry. Při expedicích v letech 2005-2006 zde byly nasbírány květy (příp. vypreparované tyčinky květů) typických rostlinných druhů těchto biomů. Květy byly usušeny a dále zpracovávány. Pro účel extrahování pylových zrn se usušené květy nejprve povařili v roztoku hydroxidu draselného (KOH), což vedlo k odstranění květních částí. Následně byla pylová zrna zpracována acetolýzou. Z takto zpracovaného materiálu pak byly vytvořeny trvalé preparáty. Jako fixační médium byla použita glycerin-želatina. Pro zvýraznění p