Biofyzikálna analýza mechanizmu protinádorového působenia nových liečiv proti rakovine - Halámiková, Anna, 1981- (2008)
Navzdory veľkému úspechu cisplatiny pri liečbe rakoviny, jej toxicita v nádorových bunkách je spojená s niekoľkými obmedzeniami, medzi ktoré patria vedľajšie účinky a rezistencia niektorých nádorov. Na prekonanie týchto nevýhod boli syntetizované rôzne komplexy platiny a iných kovov. Prvá časť predloženej dizertačnej práce sa zaoberá komplexami platiny odvodenými od transplatiny, a tiež komplexami ruténia. Analógy transplatiny s jedným heterocyklickým a jedným alifatickým amínovým ligandom, konkrétne trans-[PtCl2-(izopropylamín)(3-(hydroxymetyl)-pyridín] a trans-[PtCl2-(izopropylamín)(4-(hydroxymetyl)-pyridín] sa vyznačujú signifikantne vyššou cytotoxicitou ako transplatina v bunkách senzitívnych, ale aj rezistentných na cisplatinu. Tiež boli študované komplexy s adamantylamínovým ligandom, trans-[PtCl2(NH3)(1-adamantylamín)] a trans-[PtCl2(CH3COO)2(NH3)(1-adamantylamín)]. Tieto komplexy prekonali rezistenciu buniek na cisplatinu, pričom platičitý komplex trans-[PtCl2(CH3COO)2(NH3)(1-a.