Ochranářská genetika vydry říční - Hájková, Petra, 1978-; Jurajda, Pavel, 1966-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2008)
Vydra riečna (Lutra lutra) patrí medzi druhy veľkých stavovcov, ktoré sú v centre záujmu ochranárskej biológie a genetiky. V priebehu minulého storočia vo väčšine európskych krajín došlo k výraznému poklesu početnosti a k následnej fragmentácii populácií. Navyše vydry žijú skrytým spôsobom života a zistenie ich početnosti a populačnej štruktúry je preto značne problematické, hoci tieto informácie sú veľmi dôležité pre ich úspešnú ochranu a manažment. V posledných rokoch sa však stali dostupnými genetické metódy, ktoré umožňujú skúmať aj populačné parametre. Pri analýzach neinvazívne získaného materiálu, napríklad trusu, je navyše minimalizované vyrušovanie skúmaného živočícha. Neinvazívnu genetickú metódu (non-invasive genetic sampling, NGS) sme použili pre identifikáciu jedincov a stanovenie početnosti populácie vydry v dvoch rôznych biotopoch. Ďalej sme na základe analýz DNA získanej z tkanív uhynutých vydier a trusu voľne žijúcich jedincov skúmali genetickú štruktúru a demografickú .
The Eurasian otter (Lutra lutra) is a large vertebrate species for which there is concern in conservation biology and genetics. Over the past century the species underwent significant declines, resulting in extinction or fragmentation of most European populations. Furthermore, otters are elusive animals making it difficult to measure their abundance and population structure, although such parameters are crucial in conservation biology and management. However, in recent years genetic techniques have become available which permit estimation of population parameters. Using non-invasively obtained samples, such as faeces, disturbance to animals is minimised. We used non-invasive genetic sampling (NGS) to identify individuals and assess otter population size in two different habitats. Further, we studied the genetic structure and demographic history of otter populations in the Czech and Slovak Republics using DNA extracted from both tissue and faecal samples. In a pilot study the NGS method.
Vedoucí práce: Pavel Jurajda.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: genetika živočichů; konzervační biologie; vydra říční; animal genetics; conservation biology; Lutra lutra; Slovensko; Česko; Slovakia; Czechia; disertace; dissertations