Evolúcia antiparazitických reakcií hniezdnych hostitelov kukučky jarabej Cuculus canorus - Polačiková, Lenka, 1980- (2008)
Témou predloženej práce bolo štúdium evolúcie adaptácií hostiteľa voči hniezdnemu parazitizmu. Bola použitá metóda spektrofotometrie, ktorá odhalila, že ultrafialová časť svetelného spektra významne ovplyvňuje reakciu hostiteľa voči parazitickému vajcu. Ďalej bolo zistené, že vnútroznášková variabilita vo sfarbení hostiteľských vajec, mimikry vajec a veľkosť parazitického vajca môžu významne ovplyvniť diskriminačné správanie hostiteľa. Okrem toho, v práci bola po prvýkrát navrhnutá analýza troch častí vtáčieho vajca (tupej, strednej a ostrej) oddelene, pretože niektoré rozdiely v rámci sfarbenia vtáčej škrupiny môžu zostať skryté, pokiaľ sa povrch vajca hodnotí ako jeden celok. Práve tento metodický prístup odhalil, že iba farebné charakteristiky tupej časti vajca, a nie ostrej časti vajca, by mohli významne ovplyvňovať schopnosť hostiteľa parazitické vajce v znáške identifikovať a odmietnuť. Ďalším výsledkom predloženej práce je, že kukučka jarabá parazituje jedince v rámci hostiteľsk.