Analýza vizuálních denních záznamů počasí a časných přístrojových meteorologických měření v českých zemích - Řezníčková, Ladislava, 1979- (2008)
Disertační práce se zabývá studiem dvou typů dokumentárních pramenů používaných v historické klimatologii - vizuálními denními záznamy počasí a časnými přístrojovými meteorologickými měřeními a pozorováními v českých zemích. U obou typů záznamů byla provedena jejich základní excerpce (digitalizace, převedení záznamů o počasí do současné odborné terminologie, novodobých jednotek apod.) a statistická analýza (včetně homogenizace). Na základě excerpce archivních materiálů byly zpracovány vizuální denní záznamy počasí z let 1655-1656 z deníku Jana Františka Bruntálského z Vrbna, pána na Fulneku, denní zápisy počasí z deníků premonstrátského kláštera Hradisko (nyní Olomouc) z období 1693-1783 a denní meteorologické záznamy pražského měšťana Jana Nádherného z Prahy a dalších míst v Čechách v rocích 1805-1806. Meteorologické informace z těchto záznamů byly nejprve ověřovány pomocí jiných dobových dokumentárních pramenů. Dále byla aplikována metodika interpretace teploty vzduchu a srážek v pod.