Možnosti izolace a identifikace hygienicky významných bakterií ve vodách - Horáková, Kateřina; Němec, Miroslav, 1942-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Voda je přirozeným prostředím výskytu bakterií, kde kromě autochtonních druhů mohou přežívat i druhy hygienicky významné. Jejich přežívání ve vodním prostředí může vést k šíření různých druhů infekcí, z nichž některé mohou vážně ohrozit zdravotní stav člověka. Ke snížení rizika může přispět jejich rychlá a spolehlivá identifikace. Cílem předložené dizertační práce bylo zhodnocení možností izolace a identifikace hygienicky významných bakterií z vodního prostředí. Pozornost byla zaměřena na izolaci a identifikaci E. coli, intestinálních enterokoků, Clostridium perfringens, salmonel, legionel, Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus, jejichž stanovení ve vodách je vyžadováno legislativou. K izolaci a identifikaci byly využity klasické kultivační metody a biochemické testy a molekulárně biologické metody. K izolaci testovaných bakterií byly použity standardní kultivační metody (podle současně platné legislativy) a byla odzkoušena selektivně-diagnostická média s chromogenními a fluor.
Water is one of the natural environments for microorganisms, where besides autochthonic species health-related species can survive. Their survival in water environment can led to spread of various kinds of infections, some of which can endanger human health. Rapid and reliable identification of these microorganisms can lower the risk. The aim of the dissertation thesis is to evaluate possibilities of isolation and identification of health-related bacteria from water environment. The attention was paid to isolation and identification of E. coli, intestinal enterococci, Clostridium perfringens, salmonellae, legionellae, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus, detection of which is required by the standards. For the isolation and identification classical cultivation methods and biochemical tests and methods of molecular biology were used. For the isolation of tested bacteria standard cultivation methods (according to the standards) were used and selectively-diagnostic media cont.
Vedoucí práce: Miroslav Němec.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: bakterie; molekulární genetika; voda; bacteria; molecular genetics; water; disertace; dissertations