Zadržení pachatele před a po přistoupení ČR k Schengenské prováděcí úmluvě - Peřina, Václav; Fenyk, Jaroslav, 1961-; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2008)
Práce pojednává o změnách v trestním řádu ČR, týkajících se zadržení pachatele, které nastaly s přistupováním ČR do evropských struktur. V úvodu je v souvislosti s ukončením kontrol na vnitřních hranicích vstupem do schengenského prostoru zpracována statistika nelegální migrace. Následuje historický vývoj institutu zadržení a vybrané ukázky z judikatury Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva.
The thesis deals with the changes in the Rules of Criminal Procedure of the Czech Republic, regarding the offender detention, which arose by entering of the Czech Republic into European structures. In the introduction, the statistics of illegal migration is elaborated in connection with the end of inner border controls after entering the Schengen area. This is followed by historical development of the institute of detention and by selected chapters of judiciary of the Constitutional Court and the European Court of Human Rights.
Vedoucí práce: Jaroslav Fenyk.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2009.
Anglické resumé.
Keywords: pachatelé trestných činů; zadržení; arrest; perpetrators of criminal acts; bakalářské práce