Zadržení pachatele před a po přistoupení ČR k Schengenské prováděcí úmluvě - Peřina, Václav (2008)
Práce pojednává o změnách v trestním řádu ČR, týkajících se zadržení pachatele, které nastaly s přistupováním ČR do evropských struktur. V úvodu je v souvislosti s ukončením kontrol na vnitřních hranicích vstupem do schengenského prostoru zpracována statistika nelegální migrace. Následuje historický vývoj institutu zadržení a vybrané ukázky z judikatury Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva.