Mezi reprodukcí a změnou: genderová identita z perspektivy poststrukturální diskurzivní analýzy - Zábrodská, Kateřina, 1979- (2009)
Disertační práce je sociálně psychologickou diskurzivní analýzou genderových identit. Na teoretické rovině systematizuje a kriticky reflektuje hlavní diskurzivní směry v sociální psychologii (poststrukturální diskurzivní analýza, diskurzivní psychologie, analýza interpretačních repertoárů, kritická diskurzivní psychologie, konverzační analýza) a zasazuje je do kontextu obratu k diskurzu v sociálních a humanitních vědách. Zabývá se zejména komplexními vztahy mezi diskurzivními směry v sociální psychologii, poststrukturální filozofií, poststrukturálním feminismem a teorií performativity. Popisuje způsoby, jimiž uvedené přístupy dospívají ke konceptualizaci genderové identity jako heterogenní, nestabilní a současně povinné re-citace genderových diskurzů a praktik. Výzkumná část disertační práce zkoumá aplikovatelnost a užitečnost poststrukturální diskurzivní analýzy při výzkumu genderové identity. Identifikuje možnosti a limity některých diskurzů, které mají k dispozici mladí, heterosexuá.