Statut města Brna v podmínkách výkonu samostatné působnosti - Bortel, Michal (2008)
Práce se věnuje základnímu právnímu kodexu pro výkon samosprávy v městě Brně, a to Statutu města Brna. Práce definuje postavení statutárního města v podmínkách právního řádu, způsobu přijímání a novelizace statutu jako obecně závazné vyhlášky, přičemž se snaží nastínit vzájemné vazby mezi orgány města a městských částí. Část práce se zabývá postavením a pravomocí jednotlivých orgánů města a městských částí.