Evropská společnost v praxi - Štrauch, Petr (2009)
Evropská společnost (Societas Europaea) představuje relativně novou úpravu a významný posun práva obchodních společností. Forma SE je určena především k realizaci podnikání na nadnárodní úrovni v rámci členských států EU a jako taková slouží především k překonání rozdílů mezi jednotlivými členskými státy, umožňuje sjednocení a zjednodušení corporate governance vzájemně provázaných společností v různých členských státech. Jako první umožnila realizaci přeshraničních fúzí a neomezovala přeshraniční přemístění sídla SE do jiného členského státu.