Ochrana informací v evropském kontextu - Wlodarczyk, Michael; Kotásek, Josef, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra obchodního práva (2008)
Cílem práce je zachytit nejdůležitější obchodně-právní instituty, jež jsou spjaty s právem na informace. Úvod je zaměřen zejména na pochopení termínu informace. Informace je třeba chápat jako psychologický jev či proces. Podle této definice informace vzniká nezávisle na nás a kterou zachycujeme vědomě i nevědomě. První kapitola se již zaměřuje na samotné právo na informace jako základní lidské právo, na jeho osobní rozsah, což představuje okruh osob, kterým oprávnění přísluší a věcný rozsah, kterým rozumíme okruh informací, na jejichž poskytnutí má subjekt oprávnění nárok.
The aim of the work is not to exhaust all the ways of the protection of information in accordance with the Czech law or European law. The purpose of this work was to cover all important legal issues connecting with the right to information. Work is divided into six chapters. The introduction gives us the definition of information. The most important theory of information is the theory of the psychological process. In accordance with this information theory is result of the cognitive process.
Vedoucí práce: Josef Kotásek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2009.
Anglické resumé.
Keywords: obchodní tajemství; právo na informace; freedom of information; trade secrets; diplomové práce