Ochrana informací v evropském kontextu - Wlodarczyk, Michael (2008)
Cílem práce je zachytit nejdůležitější obchodně-právní instituty, jež jsou spjaty s právem na informace. Úvod je zaměřen zejména na pochopení termínu informace. Informace je třeba chápat jako psychologický jev či proces. Podle této definice informace vzniká nezávisle na nás a kterou zachycujeme vědomě i nevědomě. První kapitola se již zaměřuje na samotné právo na informace jako základní lidské právo, na jeho osobní rozsah, což představuje okruh osob, kterým oprávnění přísluší a věcný rozsah, kterým rozumíme okruh informací, na jejichž poskytnutí má subjekt oprávnění nárok.