Vybrané lexikální prostředky filmových recenzí - Vácha, Petr, 1985-; Masarykova univerzita. Katedra mediálních studií a žurnalistiky (2008)
Bakalářská práce „Vybrané lexikální prostředky filmových recenzí“ se zabývá žánrem filmové recenze, jeho ukotvením v publicistice a specifiky jeho jazykových prostředků. V teoretické části normativně vymezuje zkoumané lexikální prostředky a jazykové kategorie, které jsou následně v části empirické identifikovány v textu. Výzkumným vzorkem této práce je 36 filmových recenzí ze dvou tištěných a jednoho on-line média. Cílem výzkumu je určit míru, způsob a styl užívání cizích slov, expresívních výrazů, slov s příznakem časovým, nespisovných lexémů, ale i výrazů s přeneseným významem a frazeologismů. Výzkum porovnává vybraná periodika a zaměřuje se i na případné rozdíly v užívání specifických jazykových prostředků v recenzích publikovaných v tištěných časopisech a recenzích publikovaných na internetu.
Diploma thesis “Selected lexical means of movie reviews” focuses on the genre of movie review, its insertion in journalistic genres and the specificity of its language means. The theoretical part prescriptively defines surveyed lexical means and language category, which are subsequently identified in the research part. 36 movie reviews from two printed and one on-line magazine are the research sample of this thesis. This research aims to recognize the rate, form and mode of using foreign and expressive words, words with temporal attributes, non-literary lexeme, also vocables with transferred meanings and phrases. The survey compares selected magazines and targets to find out possible differences in use of the specific language means in movie reviews published in printed journals and published on the internet.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: film; jazykové dovednosti; recenze; žurnalistika; film; journalism; linguistics competences; reviews; bakalářské práce