Komparace práva na informace ve veřejné správě v právní úpravě ČR a Finska - Řimnáč, Jan (2009)
Diplomová práce se zabývá právem na informace ve veřejné správě v právních řádech České republiky a Finska. V úvodních kapitolách jsou rozebrány pojmové a historické souvislosti práva na informace, vliv mezinárodního práva na jeho vývoj a ústavní zakotvení práva na informace v obou dotčených právních řádech. Následně se práce zaměřuje na obecnou zákonnou úpravu práva na informace, jmenovitě českého zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím a finského zákona č. 621/1999, o otevřenosti vládních aktivit a souvisejících právních předpisů.