Porod z perspektivy sociálních věd: etnografie dvou českých porodnic se zaměřením na jejich (organizační) kultury - Hrešanová, Ema, 1979- (2009)
Předkládaná práce je etnografií organizačních kultur dvou českých porodnic. Prezentuje zjištění z dvacetiměsíčního etnografického výzkumu, který jsem uskutečnila v období od roku 2004 do roku 2007 ve dvou porodnicích. Ty se nacházejí ve městech, jež v práci nazývám Javovem a Konžany. V práci usiluji o hlubší porozumění organizačnímu kontextu, v němž se v českém prostředí odehrává naprostá většina porodů. Primárně vycházím ze sociálních studií lidské reprodukce, konkrétně ze sociologie a antropologie porodu. Významně čerpám i z organizačních studií, z nichž se nechávám inspirovat konceptem organizační kultury. Cílem mé práce je na základě provedeného výzkumu porozumět organizačním kulturám zkoumaných porodnic a pochopit, jak ovlivňují poskytovanou porodní péči a tím i zdraví žen, jež v daných porodnicích rodí. Práce se soustředí na perspektivu zaměstnanců porodnic, které v ní vystupují jako klíčoví nositelé organizačních kultur. Organizační kultury analyzuji na třech různých úrovních. N.