Vztah histopatologických a molekulárně cytogenetických markerů na modelu vybraných solidních nádorů in vitro - Loja, Tomáš (2008)
Předkládaná disertační práce se zabývá charakterizací 10 vybraných buněčných linií, které byly derivovány ze 4 typů solidních nádorů - multiformního glioblastomu (GM7, GM10, HGG-02), meduloblastomu (MBL-03), neuroblastomu (NBL-01, NBL-06) a osteosarkomu (OSA-01, OSA-02, OSA-03, OSA-05). Ve všech případech se jedná o velice agresivní tumory s nepříznivou prognózou pro pacienta. U všech linií byl pomocí molekulárně cytogenetických a imunodetekčních metod proveden základní screening diagnostických a případných prognostických markerů. Exprese proteinu intermediárních filament nestinu byla prokázána v buněčných liniích derivovaných ze všech typů nádorů, které byly v rámci této práce hodnoceny. Byl tak jednoznačně potvrzen status nestinu coby markeru nádorově transformovaných buněk. Nález nestinu u buněčných linií derivovaných z osteosarkomu, tedy z nádoru mesenchymálního původu, je toho dalším přesvědčivým důkazem a rozšiřuje spektrum poznatků o fakt, že exprese nestinu není vázána pouze na.