Význam PET v diagnostice, léčbě a predikci léčebné odpovědi karcinomu hrdla děložního u pacientek léčených radioterapií - Doleželová, Hana (2008)
VÝZNAM PET V DIAGNOSTICE, LÉČBĚ A PREDIKCI LÉČEBNÉ ODPOVĚDI KARCINOMU HRDLA DĚLOŽNÍHO U PACIENTEK LÉČENÝCH RADIOTERAPIÍ Souhrn Východiska: Pozitronová emisní tomografie se uplatňuje v diferenciální diagnostice benigních a maligních lézí, v rozlišení recidiv a poléčebných změn. Nově se začíná uplatňovat v predikci léčebné odpovědi. V radioterapii má své místo jako doplňující metoda při určování cílových objemů. Zařazení PET do léčebné praxe může změnit strategii léčby a tím i zlepšit léčebné výsledky. Výsledky pilotní studie ověřují význam PET ve stanovení klinického stadia (stagingu) u karcinomu děložního hrdla a při plánování cílových objemů pro radioterapii. Soubor pacientů a metody: Do souboru bylo od března 2005 do října 2007 zařazeno celkem 51 pacientek s verifikovaným karcinom děložního hrdla. U všech pacientek byla provedena kombinovaná radioterapie (zevní radioterapie a HDR brachyterapie), event. konkomitantně s cisplatinou. Plánovací cílový objem lymfatických oblastí byl stan.