Vývoj sonátovej formy v klavírnej tvorbe romantikov prvej polovice 19. storočia (Analýza vplyvov a príčin zmien hudobného myslenia a z toho rezultujúce nároky na interpretáciu) - Molčan, Ján (2008)
1. Počiatky a náznaky sonátovej formy v tvorbe D. Scarlattiho. 2. Ďalší vývoj sonátovej formy u C. Ph. E. Bacha, J. Ch. Bacha, prínos mannheimskej školy do oblasti sonátovej formy, klavírne (cembalové) sonáty J. A. Bendu. 3. Kryštalizácia klasicistickej sonátovej formy u J. Haydna a W. A. Mozarta. 4. Vplyv Mozartových súčasníkov na formovú stránku jeho klavírnej sonáty. 5. Hĺbka umeleckého vyjadrenia Mozartových klavírnych sonát vo vzťahu k Haydnovým a Beethovenovým sonátam. 6. Vyjadrenie obsahu v klasicistickej sonátovej forme, dramatické momenty, predzvesť tragických tónov. 7. Otázka sebavyjadrovania a subjektívnej výpovede v Mozartovej tvorbe. 8. Porovnanie klavírnych sonát s ostatnými klavírnymi skladbami. 9. Rondo a mol KV 511 v interpretácii G. G. Nejgauza. 10. Zmena výrazového charakteru klasicizmu. 11. Individualizácia a sebazobrazovanie v hudbe. 12. Novátorské zásahy do sonátovej formy a ich psychologická odôvodnenosť. 13. Zvuková stránka realizácie Beethovenových klavírnych s.