Problematika malých obcí v České republice s ohledem na chod a efektivitu správy - Klusáček, Petr, 1974- (2008)
Disertační práce se věnuje některým otázkám, které jsou spojené s třetí fází současné reformy veřejné správy v České republice. Pozornost je primárně soustředěna na funkční stránku uvedené reformy, přičemž z řádovostního hlediska je kladen důraz na zkoumání výkonu veřejné správy na nejnižší municipální úrovni, na které existují díky značnému zastoupení malých obcí (definovaných jako municipality do 1 000 obyvatel) nejvýznamnější disparity. Jedná se zde tedy o hledání takových opatření a nástrojů, jejichž implementace by v budoucnu mohla napomoci k žádoucímu zvýšení efektivnosti i ke zlepšení chodu celého systému veřejné správy v ČR. Svým důrazem na funkční hledisko se disertační práce do jisté míry vyčleňuje z klasického rámce geografických studií, které komplexní otázku reformy veřejné správy obvykle zužují na problematiku územně správního členění státu hodnoceného ve vztahu k socioekonomicko-geografickým regionalizacím a k sídelnímu systému. Práce se snaží respektovat komplexnější ch.