Netraumatické spinální extramedullární hematomy - Strnadel, Jaroslav (2008)
Spinální extramedullární hematom je poměrně vzácné onemocnění a jeho diagnostika byla donedávna dosti svízelná. Teprve magnetická rezonance nám dokázala přesně zobrazit míchu a páteřní kanál, zobrazit celý spinální hematom, s velkou pravděpodobností odlišit epidurální hematom od intradurálního. První popis MR obrazu spinálního hematomu je z roku 1990. Práce hodnotí soubor pacientů za jedenáctileté období při využití MR diagnostiky v našem ústavu. Sledovaný soubor zahrnuje jedenáct pacientů se spinálními hematomy, kteří byli operovaní v letech 1997 - 2007. Sedm hematomů se nacházelo subdurálně a čtyři epidurálně. 64% pacientů mělo antikoagulační terapii nebo jinou koagulační poruchu. Spinální hematom je akutní stav, který vyžaduje rychlou a adekvátní terapii. Je to diagnosa, na kterou musíme myslet v diferenciální diagnostice u pacientů s hematologickým onemocněním nebo s antikoagulační terapií, u kterých se náhle objevily příznaky komprese míchy nebo kořenů kaudy. Pacienti s podezř.