Indikace dekompresivní kraniektomie u neurotraumat - Juráň, Vilém, 1965- (2008)
Dekompresivní kraniektomie (DK) je neurochirurgická operace, která se provádí za účelem radikálního snížení nitrolebního tlaku, což umožní obnovení dostatečné perfuze krve mozkem a zabrání jeho ischemizaci. U těžkých traumat mozku (Glasgow coma scale 3 - 8b) se indikace DK opírá o klinický stav pacienta, CT nález, monitoring nitrolebního a perfúzního mozkového tlaku a peroperační nález. Cíl:. Určit skupinu pacientů, u kterých má DK největší efekt. Zhodnotit význam monitoringu nitrolebí a velikost poklesu nitrolebního tlaku po provedení DK. Shrnout hlavní operační diagnózy a posoudit plochu provedených DK. Soubor a metodika: Práce vychází z tříletého prospektivního sledování 81 pacientů, kterým byla v letech 2003-2005 provedena DK po těžkém traumatu mozku. Kontrolní soubor tvořilo 68 retrospektivně vyhodnocených pacientů, kterým byla provedena DK v letech 1996-1998.